Räv

Fånga räv.

Ungrävarna är lättare att fånga i fälla än äldre individer. Inmatning av fällan under sommaren är en viktig del av fångsten. Säkra rävfällan med luckorna öppna och se till att rävhonan och ungarna hittar mat i och omkring fällan under sommaren. Fångsten kan börja redan i augusti.. De bästa fångstmånaderna är normalt oktober-november. Då marken börjar frysa blir det svårare för ungrävarna att fånga sork.

Det är en bra idé att ordna så att det finns sork kring fällan. Gräv ett dike under fällan och fyll det med halm eller hö så att sorken får ett skydd mot vinterkylan. Kasta ut spillsäd, brödsmulor, havregryn eller fågelfrön i fällan då och då. Kombinationen med skydd och mat gör att du får en koloni med smågnagare som lockar räv till fällan både med doft och ljud. En räv kan höra ett sorkpip på hundra meters avstånd en vinternatt.
Som bete i fällan kan man använda kött, fåglar eller fågelskrottar. En bit rökt fläsk, torkad fisk eller älgfeta är ofta bra eftersom det luktar även i kyla.. Ett lockmedel som stryks kring in gången och inne i fällan kan också ge god effekt.

Räven är alltid mycket intresserad av kött som fått långsurna under jord. Det lär man sig om man sysslar med åteljakt. Men till skillnad från åteljakt måste du se till att räven in te kommer åt mat en. En mätt räv har ingen orsak att gå in i en rävfälla.
Prova gärna denna metod:
Gör av nät en rulle i längd ungefär 70 cm och diameter 20 – 25 cm. Gräv en meterdjup grop intill fällan och placera rullen stående i den. Fyll med jord och sten och försök att få grövre stenar närmast nätet. Lägg ner slaktavfall i rullen och varva med lite jord. Gör ett nättak som du knyter fast med järntråd och täck allt med jord. Du har nu en åtel som lockar rävar till fällan under hela fångstsäsongen och som kan fyllas på och fungera under många år. Rävarna känner vittringen och försöker gräva sig ner m en kommer inte åt maten.. Den finns i fällan intill.
Har du en tunnelfälla så se till att luckorna in te hänger får långt ned så att fällan blir mycket mörk in uti. Höj luckorna maximalt så kan det förbättra fångsten.
Om du har en rävfälla där fångsten går dåligt under 2-3-år är det troligt att fällan är felplacerad. Flytta den till en annan plats. En annan orsak kan vara att rävarna har ett matställe i närheten av där du fångar. När det är spårsnö kan du bakspåra räven som varit fram till din fälla men inte gått in. Spåra minst 2 km och kolla om det finns någon åtel eller djurkadaver där räven äter sig mätt.

En räv avlivas bäst med gevär eller pistol i kaliber 22 l.r